Przejdź do treści

Wprowadzenie do Prawa Żywnościowego

Opis

Prawo żywnościowe to obecnie jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin prawa, to nie tylko zbiór przepisów – to fundament, na którym opiera się działalność każdej firmy związanej z produkcją, importem, sprzedażą czy promocją żywności. Określa ono, co i w jaki sposób można oferować konsumentom, jak prawidłowo znakować produkty, jakie są obowiązki wobec organów kontrolnych i jak unikać błędów, które mogą skutkować poważnymi konsekwencjami prawnymi i wizerunkowymi.

W dobie rosnącej świadomości konsumentów, dynamicznych zmian legislacyjnych oraz coraz bardziej szczegółowych kontroli urzędowych, znajomość prawa żywnościowego staje się nie tylko przewagą konkurencyjną, ale wręcz koniecznością.

Szkolenie jednodniowe skierowane do osób, które chcą w krótkim czasie zdobyć podstawową wiedzę z zakresu prawa żywnościowego. Uczestnicy poznają:

  • kluczowe akty prawne w zakresie prawa żywnościowego,
  • zasady znakowania produktów,
  • kompetencje organów kontrolnych,
  • obowiązki przedsiębiorców wobec organów kontrolnych.

Szczególna uwaga poświęcona zostanie również zagadnieniom nieuczciwych praktyk handlowych, greenwashigu, oświadczeniom żywnościowym i zdrowotnym oraz nadchodzących zmian w przepisach krajowych oraz UE.

 Uczestnicy szkolenia:

  • poznają najważniejsze akty prawne regulujące sektor spożywczy,
  • dowiedzą się, jak prawidłowo znakować produkty spożywcze,
  • zrozumieją mechanizmy i procedury kontroli urzędowej,
  • będą potrafili rozpoznać i unikać nieuczciwych praktyk handlowych,
  • uzyskają informacje o nadchodzących zmianach w prawie na poziomie krajowym oraz UE.

Program

    • Prawo żywnościowe – podstawowe akty prawne 
      • Podstawowe pojęcia z zakresu prawa żywnościowego
      • Zasady stanowienia prawa i rys historyczny prawa żywnościowego
      • Kodeks Żywnościowy
      • Prawo żywnościowe w UE i w Polsce, rodzaje aktów prawnych
    • Urzędowa kontrola żywności – prawa i obowiązki przedsiębiorcy
      • Struktura, procedura
      • Państwowa Inspekcja Sanitarna
      • Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Produktów Rolno Spożywczych
      • Inspekcja Handlowa
    • Znakowanie żywności
      • Żywność opakowana i nieopakowana.
      • Znakowanie żywności na etykietach i opakowaniach na podstawie rozporządzenia (UE)1169/2011.
      • Prawa i obowiązki przedsiębiorcy oraz możliwe konsekwencje.
    • Nieuczciwe praktyki handlowe na przykładzie greenwashingu
      • Wprowadzanie konsumentów w błąd, lista praktyk handlowych, które uznaje się za nieuczciwe, składanie fałszywych lub wprowadzających w błąd oświadczeń bądź deklaracji, stwierdzających lub sugerujących, że dany przedsiębiorca lub jego produkty mają pozytywny lub neutralny wpływ na środowisko bądź też ich wpływ na środowisko jest bardziej przyjazny niż działalność bądź produkty innych przedsiębiorców oraz możliwe konsekwencje prawne.

    • Oświadczenia żywnościowe
      • Dozwolone i niedozwolone oświadczenia żywnościowe
    • Przegląd nadchodzących zmian w prawie żywnościowym
      • Najważniejszych zmian w prawie dla branży spożywczej ze wskazaniem aktów prawnych

Trener

Trener  Sandra Kieljan

Sandra Kieljan

Specjalistka ds. prawa żywnościowego

Absolwentka prawa Uniwersytetu Wrocławskiego oraz studiów podyplomowych z zakresu prawa nowych technologii przy Uniwersytecie Łazarskiego w Warszawie. Od czterech lat związana z branżą spożywczą, gdzie specjalizuje się w doradztwie z zakresu prawa żywnościowego, prawa konsumenta oraz wspiera zespoły bezpieczeństwa żywności, operacyjne i marketingowe w przestrzeganiu przepisów prawa.

Prowadzi szkolenia, pomagając zrozumieć złożoność przepisów prawnych dotyczących żywności i konsumentów. W swojej pracy zajmuje się także prowadzeniem postępowań administracyjnych przed organami kontrolnymi, w tym dotyczących żywności, a co za tym idzie - również ochrony praw konsumentów.

Dowiedz się więcej

Mogą Cię również zainteresować

Zobacz wszystkie
Ochrona środowiska

Specjalista ds. Ochrony środowiska (II poziom)

Ochrona środowiska

Emisje gazów i pyłów do powietrza

Ochrona środowiska

Opakowania oraz produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych – implementacja dyrektywy plastikowej (SUP), założenia systemu kaucyjnego

Zarządzanie chemikaliami Ochrona środowiska

Specjalista ds. gospodarki chemikaliami – kompendium wiedzy i praktyczne warsztaty

Ochrona środowiska

BDO – kompleksowe wprowadzenie do elektronicznego systemu dla początkujących

Ochrona środowiska

Wymagania wynikające z nowego rozporządzenia unijnego w sprawie baterii i zużytych baterii

Ochrona środowiska

Specjalista ds. Ochrony Środowiska

Ochrona środowiska

Analiza śladu węglowego. Szkolenie wprowadzające

Ochrona środowiska

Wymagania prawne dotyczące fluorowanych gazów cieplarnianych dla użytkowników urządzeń. Nowe restrykcje od 2024 roku wedle rozporządzenia (UE) nr 2024/573

Ochrona środowiska

Wymagania prawne z zakresu ochrony środowiska. Kompendium wiedzy dla specjalisty ochrony środowiska

Ochrona środowiska

Specjalista ds. Gospodarki Odpadami

Ochrona środowiska

Specjalista ds. Prawa Żywnościowego

Zaufali nam