Prawo żywnościowe to obecnie jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin prawa, to nie tylko zbiór przepisów – to fundament, na którym opiera się działalność każdej firmy związanej z produkcją, importem, sprzedażą czy promocją żywności. Określa ono, co i w jaki sposób można oferować konsumentom, jak prawidłowo znakować produkty, jakie są obowiązki wobec organów kontrolnych i jak unikać błędów, które mogą skutkować poważnymi konsekwencjami prawnymi i wizerunkowymi.
W dobie rosnącej świadomości konsumentów, dynamicznych zmian legislacyjnych oraz coraz bardziej szczegółowych kontroli urzędowych, znajomość prawa żywnościowego staje się nie tylko przewagą konkurencyjną, ale wręcz koniecznością.
Szkolenie jednodniowe skierowane do osób, które chcą w krótkim czasie zdobyć podstawową wiedzę z zakresu prawa żywnościowego. Uczestnicy poznają:
- kluczowe akty prawne w zakresie prawa żywnościowego,
- zasady znakowania produktów,
- kompetencje organów kontrolnych,
- obowiązki przedsiębiorców wobec organów kontrolnych.
Szczególna uwaga poświęcona zostanie również zagadnieniom nieuczciwych praktyk handlowych, greenwashigu, oświadczeniom żywnościowym i zdrowotnym oraz nadchodzących zmian w przepisach krajowych oraz UE.
Uczestnicy szkolenia:
- poznają najważniejsze akty prawne regulujące sektor spożywczy,
- dowiedzą się, jak prawidłowo znakować produkty spożywcze,
- zrozumieją mechanizmy i procedury kontroli urzędowej,
- będą potrafili rozpoznać i unikać nieuczciwych praktyk handlowych,
- uzyskają informacje o nadchodzących zmianach w prawie na poziomie krajowym oraz UE.
- Prawo żywnościowe – podstawowe akty prawne
-
- Podstawowe pojęcia z zakresu prawa żywnościowego
- Zasady stanowienia prawa i rys historyczny prawa żywnościowego
- Kodeks Żywnościowy
- Prawo żywnościowe w UE i w Polsce, rodzaje aktów prawnych
- Urzędowa kontrola żywności – prawa i obowiązki przedsiębiorcy
-
- Struktura, procedura
- Państwowa Inspekcja Sanitarna
- Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Produktów Rolno Spożywczych
- Inspekcja Handlowa
- Znakowanie żywności
- Żywność opakowana i nieopakowana.
- Znakowanie żywności na etykietach i opakowaniach na podstawie rozporządzenia (UE)1169/2011.
- Prawa i obowiązki przedsiębiorcy oraz możliwe konsekwencje.
- Nieuczciwe praktyki handlowe na przykładzie greenwashingu
-
Wprowadzanie konsumentów w błąd, lista praktyk handlowych, które uznaje się za nieuczciwe, składanie fałszywych lub wprowadzających w błąd oświadczeń bądź deklaracji, stwierdzających lub sugerujących, że dany przedsiębiorca lub jego produkty mają pozytywny lub neutralny wpływ na środowisko bądź też ich wpływ na środowisko jest bardziej przyjazny niż działalność bądź produkty innych przedsiębiorców oraz możliwe konsekwencje prawne.
- Oświadczenia żywnościowe
- Dozwolone i niedozwolone oświadczenia żywnościowe
- Przegląd nadchodzących zmian w prawie żywnościowym
Szkolenie przeznaczone jest dla osób pracujących w branży spożywczej, w działach jakości, R&D, marketingu oraz dla właścicieli i pracowników firm produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu.
Sandra Kieljan
Absolwentka prawa Uniwersytetu Wrocławskiego oraz studiów podyplomowych z zakresu prawa nowych technologii przy Uniwersytecie Łazarskiego w Warszawie. Od czterech lat związana z branżą spożywczą, gdzie specjalizuje się w doradztwie z zakresu prawa żywnościowego, prawa konsumenta oraz wspiera zespoły bezpieczeństwa żywności, operacyjne i marketingowe w przestrzeganiu przepisów prawa.
Prowadzi szkolenia, pomagając zrozumieć złożoność przepisów prawnych dotyczących żywności i konsumentów. W swojej pracy zajmuje się także prowadzeniem postępowań administracyjnych przed organami kontrolnymi, w tym dotyczących żywności, a co za tym idzie – również ochrony praw konsumentów.