Prawo żywnościowe to obecnie jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin prawa, to nie tylko zbiór przepisów – to fundament, na którym opiera się działalność każdej firmy związanej z produkcją, importem, sprzedażą czy promocją żywności. Określa ono, co i w jaki sposób można oferować konsumentom, jak prawidłowo znakować produkty, jakie są obowiązki wobec organów kontrolnych i jak unikać błędów, które mogą skutkować poważnymi konsekwencjami prawnymi i wizerunkowymi.
W dobie rosnącej świadomości konsumentów, dynamicznych zmian legislacyjnych oraz coraz bardziej szczegółowych kontroli urzędowych, znajomość prawa żywnościowego staje się nie tylko przewagą konkurencyjną, ale wręcz koniecznością.
Dwudniowe szkolenie kompleksowo omawiające tematykę prawa żywnościowego. Zajęcia łączą teorię z praktycznym podejściem do zagadnień takich jak:
- kontrole urzędowe,
- znakowanie,
- greenwashing,
- oświadczenia żywnościowe
- wymagania dotyczące opakowań,
- obowiązujące przepisy oraz zmiany prawne na poziomie krajowym oraz UE.
Uczestnicy szkolenia:
- poznają struktury i procedury kontroli urzędowych w Polsce,
- nauczą się prawidłowo znakować i opisywać żywność,
- będą potrafili identyfikować nieuczciwe praktyki handlowe i unikać ich stosowania,
- uzyskają wiedzę o aktualnych i nadchodzących obowiązkach dotyczących opakowań,
- przygotują się do wdrażania nadchodzących zmian prawnych w organizacji.
Dzień I
- Prawo żywnościowe – podstawowe akty prawne
- Podstawowe pojęcia z zakresu prawa żywnościowego
- Zasady stanowienia prawa i rys historyczny prawa żywnościowego
- Kodeks Żywnościowy
- Prawo żywnościowe w UE i w Polsce, rodzaje aktów prawnych
- Urzędowa kontrola żywności – prawa i obowiązki przedsiębiorcy
- Kontrola żywności prowadzona przez Państwową Inspekcję Sanitarną
- Przedmiot kontroli. Uprawnienia PIS, przebieg, konsekwencje, przykłady
- Kontrola żywności prowadzona przez IJHAR-S
- Przedmiot kontroli. Uprawienia IJHARS, przebieg, konsekwencje i przykłady
- Kontrola żywności prowadzona przez Inspekcje Weterynaryjną
- Przedmiot kontroli. Uprawienia IW, przebieg, konsekwencje i przykłady
- Kontrola żywności prowadzona przez Inspekcje Handlową/UOKIK
- Przedmiot kontroli. Uprawienia IH/UOKIK, przebieg, konsekwencje i przykłady
- Znakowanie żywności
-
Żywność opakowana i nieopakowana
-
Znakowanie żywności na etykietach i opakowaniach na podstawie rozporządzenia (UE)1169/2011
-
Prawa i obowiązki przedsiębiorcy oraz możliwe konsekwencje
Dzień II
- Nazwa żywności
- Nazwa żywności handlowa, marketingowa, produktu, zwyczajowa opisowa – wymagania prawne, rozmieszczenie treści, informacje uzupełniające.
- Nieuczciwe praktyki handlowe na przykładzie greenwashingu
-
Wprowadzanie konsumentów w błąd, lista praktyk handlowych, które uznaje się za nieuczciwe, składanie fałszywych lub wprowadzających w błąd oświadczeń bądź deklaracji, stwierdzających lub sugerujących, że dany przedsiębiorca lub jego produkty mają pozytywny lub neutralny wpływ na środowisko bądź też ich wpływ na środowisko jest bardziej przyjazny niż działalność bądź produkty innych przedsiębiorców oraz możliwe konsekwencje prawne
- Oznaczenia dotyczące opakowań (materiał, recykling, sortowanie itp.) – aktualne i nadchodzące wymagania
- Oświadczenia żywnościowe i zdrowotne
- Dozwolone i niedozwolone oświadczenia żywnościowe
- Przegląd nadchodzących zmian w prawie żywnościowym
- Najważniejszych zmian w prawie dla branży spożywczej ze wskazaniem aktów prawnych oraz wskazanie i omówienie podstawowych zmian. (punktowa notatka najważniejszych praw i obowiązków przedsiębiorcy)
- Podsumowanie szkolenia
Szkolenie skierowane jest do specjalistów z branży spożywczej – zarówno osób początkujących, jak i tych, którzy chcą ugruntować i poszerzyć swoją wiedzę. Osób pracujących w branży spożywczej, w działach jakości, R&D, marketingu oraz dla właścicieli i pracowników firm produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu, pracowników compliance i osób odpowiedzialnych za kontakt z organami nadzorującymi.
Sandra Kieljan
Absolwentka prawa Uniwersytetu Wrocławskiego oraz studiów podyplomowych z zakresu prawa nowych technologii przy Uniwersytecie Łazarskiego w Warszawie. Od czterech lat związana z branżą spożywczą, gdzie specjalizuje się w doradztwie z zakresu prawa żywnościowego, prawa konsumenta oraz wspiera zespoły bezpieczeństwa żywności, operacyjne i marketingowe w przestrzeganiu przepisów prawa.
Prowadzi szkolenia, pomagając zrozumieć złożoność przepisów prawnych dotyczących żywności i konsumentów. W swojej pracy zajmuje się także prowadzeniem postępowań administracyjnych przed organami kontrolnymi, w tym dotyczących żywności, a co za tym idzie – również ochrony praw konsumentów.